В края на календарната година пред клубната камера на beroe.tv застана старши треньорът на „Берое“ Петър Хубчев, който говори за всички актуални теми. Вижте какво каза той за отношенията си с феновете, селекцията, подготовката, атаките срещу клуба, амбициите и равносметката му за изминалите мачове.

 

– Г-н Хубчев, преди малко повече от година вие поехте отбора в определено труден момент, а сега  „Берое“ изпраща една от най-успешните си календарни години. Каква е вашата равносметка като старши треньор?
– Наистина полека лека идва времето, когато трябва да се направи равносметка на изминалата година. Съвсем накратко ако си спомним наистина отбора беше в доста труден момент. През годината обаче успяхме да спечелим две купи и смея да кажа, че за нашия клуб това е една успешна година. В същото време обаче съм много наясно, че не трябва да лежим на тези успехи. Колкото по-бързо ги забравим и мислим за сериозните неща и следващите успехи, толкова по-добре за нас. Като цяло обаче смея да кажа, че ние като отбор и като клуб се развиваме и то добре.

– Неведнъж феновете са декларирали, че стоят зад вас и ви подкрепят във всичко. В България рядко може да се види подобна „спойка“ между треньор и привърженици. На какво се дължи това, според вас?
– Аз си спомням и времето когато беше доста трудно в началото и според мен в по-голямата си част критиките от хората, които идваха да гледат „Берое“ бяха основателни. След проведени няколко срещи с тях, основното искане бе ние да показваме сърце. Те не държаха на всяка цена на точките или мачовете да бъдат печелени, а по-скоро искаха играчите да показват сърце. С течение на времето успяхме да убедим тези момчета, че с течение на времето така ще спечелим колкото се може повече мачове и повече привърженици. Смея да кажа, че хората това го виждат. За моя лична, много голяма радост Стара Загора е такъв град, който разполага с една от най-добрите публики в България, много верни. В същото време и много компетентни, ако вземем общото мнение на масата, но като цяло много добрата работа, свършена от самите футболисти, поведението им по време на срещите успя да спечели сърцата на хората, които от своя страна обаче ни помогнаха в много тежки за нас моменти и мачове. Голям процент от спечелването на тези купи и на много от важните мачове ние дължим на точно тази подкрепа. Колкото и да не се вижда отвън.

– През този сезон „Берое“ постигна положителен баланс срещу силни отбори като „Левски“, „Локомотив“ (Пловдив), „Ботев“ (Пловдив), „Черно море“, а същевременно загуби ценни точки срещу „Пирин“ (ГД), „Локомотив“ (Сф), „Черноморец“. На какво отдавате тези резултати?
– Във футбола е много трудно почти две години да се задържи едно високо ниво или това ниво да се развива и вдига още повече. Мисля, че ние с работата на момчетата успяхме да задържим това ниво. В същото време обаче ние сме клуб, който не разполага с 20-21 равностойни футболисти и все някога идва тази умора. Стремели сме се каквото зависи от нас или с каквото можем да помогнем, да бъдем от полза на момчетата, да им подскажем. Понякога сме се и карали, повишавали сме тон, но това всичко е било в името на победата и на развитието. Сега, вие споменахте няколко отбора. Сигурно за привържениците има значение срещу кой играеш и срещу кой побеждаваш, но аз така съм учен и възпитан в тази професия, че всеки мач ни носи три точки. За наша радост и за радост на феновете успяхме да спечелим няколко възлови мача срещу отбори, с които имат дългогодишна вражда или спор с „Берое“, но това не е водещото за мен. В същото време по-голямата трагедия бе загубата на точки от, както казвате вие, по-слаби отбори, макар че за мен ние не трябва така да разсъждаваме – че има слаби или отбори, които можем да подценим. За нас думата подценяване е забранена и не се споменава в съблекалнята. Много е трудно всяка седмица да излизаме и играем с голямо желание и да имаме късмет. В същото време късметът отива при добре подготвения футболист. Но аз лично от доста време съм с тези футболисти и знам през какво са минали и какво са изтърпели, какви контузии са получавали и с какво са играли, как се се раздавали. Така че сега мога с цялото си сърце да благодаря на тези момчета, за това, което направиха.

– Много специалисти вече ни отписаха в борбата за първата седмица. Какво е вашето мнение? Загубено ли е вече всичко или все още имаме шанс за предно класиране?
– Ние ще се борим до последно за това класиране, но от сърце казвам, без да влагам и грам застраховане – знам в каква кал и каква мръсотия работим и с какви неща си имаме работа. За моя най-голяма радост хората, които ръководят „Берое“ не могат и да си помислят ние да участваме в такива неща и това, което сме свършили и точките, които сме спечелили са абсолютно чисти точки, спечелени благодарение себераздаването на момчетата. Да ви кажа честно, за мен не толкова важно дали ще бъдем седми или осми. За мен е важно да играем, при това да играем честно, колкото се може по-добре и да печелим повече точки. Ясно е, че навсякъде се коментира първа седмица – втора седмица, но аз знам и други неща.

– Берое бе един от най-ощетяваните отбори през сезона. Атаки срещу клуба и дори в частност срещу вас имаше от много места. На какво се дължи това според вас?
– За мен тази атака е от това, че аз съм треньор на този отбор. Ние през годината имаме подадени три жалби до съдийската комисия и трите са ни уважени. Едва ли има такъв друг случай. И в трите жалби сме имали право. В същото време ни изкарват едва ли не ревльовци и плачковци. Когато имаш право и доказваш, че си имал право, а си ощетен не виждам защо трябва да ни определят като такива. Но от друга страна в обществото, в което живеем и разбиранията в българския футбол не позволяват такъв малък отбор като „Берое“ да надига глава и едва ли не да показва неправдите. Предполагам, че визирате и случая с младежкия национален отбор, в който ние също доказахме, че сме прави и пак бяхме ние кривите. Не се мери с еднакъв аршин за всички. Точно обратното – по-силните уж клубове са облагодетелствани. Ние доказахме, че сме прави и пак ние бяхме виновни. Пак ние сме наказаните. Но това е следствие на цялата тази мръсотия, която господства във футболния съюз.

– „Берое“ започна със селекцията. Вече бяха привлечени Николай Чипев, Илия Мунин и Самир Аясс. Трима българи. Това знак ли е за предстоящия трансферен прозорец, че ще се привличат българи и въобще какво да очакват феновете като трансфери?
– Не, няма такава политика или условие – да бъде българин, европеец или бразилец. По принцип на нас ни трябват хора, които имат желание да се изявяват и имат желание да играят за отбора. Това е първото нещо. И тримата са млади български футболисти. Декларираха, че имат голямо желание да играят в „Берое“ и ние имахме възможност малко по-дълго време да ги видим на тренировка и решихме, че трябва да ги вземем тези момчета. Като в същото време и тримата, подчертавам го дебело не поставиха никакви финансови претенции. За мен това означава, че те са готови да покажат това, което могат и да продължат да се развиват. А не, че финансовите знаци са водещи при тях. В същото време не е тайна, че ще търсим и чужденци. Имаме вече няколко имена на футболисти, които сме харесали. Много е трудно обаче. Аз няколко пъти съм казвал това – с такова условие съм дошъл тук и знам, че имаме нашия лимит. Колкото и да ни обявяват за еди какъв си отбор и не знам си какви. Твърдо гарантирам и заявявам най-отговорно, че има поне десет отбора в „А“ група, които имат по-голям бюджет, само че скрит, от това, което ние харчим. При нас заплатите са по-малки поне от десет отбора. В същото време ни трябват по-силни характери. Ще търсим точно такива хора. Без значение каква вяра изповядват. Каква народност са. Само трябва да са решени да играят за този клуб и да не участват в уредени мачове, в „черно тото“ и т.н.

– „Берое“ привлича предимно свободни агенти, а същевременно в медии се лансира тезата, че нашите играчи са едва ли не скъпи. Бихте ли разкрили веднъж завинаги как се правят трансферите в Берое?
– За времето, в което съм в Стара Загора. Визирам и времето като спортен директор. Много изказвания имаше от големи, доказани треньори как за 0 ст. не се прави селекция, как за малко пари не могат да направят силен отбор. Аз заявявам най-отговорно, а това може и да се провери, че четвърти трансферен прозорец ние правим селекция за нула. Ние трансферна сума не плащаме. Търсим предимно свободни агенти или футболисти, които по някакъв начин разтрогват договорите си с отборите. Така беше случаят и с Венци Христов. Откакто аз съм тук ттрансферна сума за футболист не е плащана.

– В публичното пространство се тиражира постоянно информацията за многомилионен бюджет в Берое. Визирам конкретни статии, които излязоха напоследък в един спортен ежедневник. Как гледате на тези неща и каква е реалността?
– Не знам кой ежедневник имате предвид. Принципно трябва да го споменем ако искаме да бъдем коректни. За съжаление, както казах и преди малко, калта в нашия футбол е много голяма. Тези вестници всичките са на този или онзи. Телевизиите, които излъчват тези мачове също са на определени хора, които имат отбори и държат на това да ги имат тези вестници. Какво да коментираме? Аз гарантирам, мога да покажа списък от 10 футболиста, които ние искахме да привлечем и те отидоха в отбори, които са след нас за повече пари. Това е политика на клуба. Аз съм се съгласил на това условие. Знам какви заплати могат да получават нашите футболисти. Търсим играчи, които да са доволни на тези финансови условия и да показват по-голямо сърце и по-голямо желание за футболния клуб и за града. Трудно е, много е трудно, но ние се съобразяваме с това и на това разчитаме. Имам лично моя амбиция, която трябва да свършим до края на това първенство, но няма да кажа пред камерата. Що се отнася до бюджета – всяка една стотинка, и това е голямото предимство на „Берое“, всяка една стотинка, похарчена от „ТЕЦ Марица Изток 2“ за футболния клуб се знае къде отива и това дразни много хора. Сигурен съм и най-отговорно го заявявам, че поне 10 отбора са с по-голям бюджет от нас. Трудно е да го докажа, както не мога да докажа и редицата уредени мачове в България, но мога да го заявя най-отговорно. Ние търсим и залагаме на други качества, а не на парите.

– В реванша за Купата на България срещу „Видима“ заложихте на доста юноши в състава на“Берое“, а вие и помощниците ви често гледате и срещите на двете елитни юношески групи. Какво е мнението Ви за развитието в школата и нивото на футболистите там? Можем ли да очакваме скоро някой от тях в мъжкия тим.
– ДЮШ е една моя много голяма слабост. При мен така се развиха нещата, че в началото на моята треньорска кариера дълго време работих точно с такива отбори и донякъде имах възможност да следя по-изкъсо развитието на тези детски отбори. Това иска много време. Специално за школата на Ловеч – три години бяха само събирани футболисти от цяла България. Нашата политика е да се събират момчета предимно от региона. Имаме няколко момчета от други места, но предимно от региона. Моя много голяма мечта е всичко да бъде завършено докрай. Смятам, че условията – терените са едни от най-добрите в България, като екипировка също нямаме проблем. Моята мечта е докато съм в „Берое“ да бъде направен интернат. Това ще бъде от голяма полза за тези момчета, но всичко това иска много време. Смятам, че се работи добре и каквото сме помолили ръководството не са отказали. Не само за първия отбор, а и за ДЮШ. Съвсем наскоро трима треньори бяха на обучение в Италия и то на много добро място. Имам уверението, че каквото ни трябва ще го получаваме и въпрос само на желание за работа от страна на треньорите, но всичко това иска много време. Дълго време знам, че всичко е било почти на нула. Разбира се трябва дисциплина и старание, но смятам, че за две-три години работа като резултати и успехи почва да се получава вече.

– Да, школата върви нагоре. Има добри резултати, финали и купи…
– Да, вие ме питахте за няколко момчета, които правят впечатление. Не е тайна, че две или три момчета ще вземем на подготовката с първия отбор, за да видим как ще се чувстват, дали могат да издържат на това натоварване. Като цяло, ако трябва да бъда наистина честен нямаме такъв голям талант. А и то трудно се ражда и отглежда такъв талант като Тодор Неделев или няколко момчета от Ловеч примерно, които на тези години са готови да влязат в мъжкия футбол, но като цяло тези, които сме викали и пускали в игра влагат 100% старание. Аз съм изключително доволен от дисциплината и поведението им, когато са тренирали с нас. Има и друга голяма слабост в България. С няколко изиграни силни или добри мача сме готови веднага да застанем пред камерата или микрофона и да ги правим големи звезди или те да правят изказвания. Аз ще кажа, че в тази възраст те трябва да вдигат летвата непрекъснато и да поддържат едно ниво, за да кажем – да, това момче има шанс да стане или ще стане професионален футболист и има шанс да се развие по-нагоре. Малко бързаме с хвалбите.

– Отборът вече е разпуснат в почивка. Кога ще бъде първата тренировка за 2014 г. и как ще протече подготовката?
– Тази година имаме малко по-добра възможност и време. Всичко е организирано малко по-добре. Знаем, че първата тренировка ще бъде на 13 януари от 10 ч. Тъй като миналата година бяхме изключително доволни от подготовката в Стара Загора, въпреки тежките условия направихме една много здрава физически подготовка. Затова по мое настояване оставаме и тази година тук. Като само за осем дни ще бъдем в Турция, където за това време ще направим три контроли на малко по-добри условия. Изиграваме просто контролите и се прибираме. За контролите имаме датите, но съперниците все още не са ясни. В много от отборите ни помолиха да изчакаме, за да ги обявим окончателно, но ще изиграем общо около 6-7 мача. Къде и кога точно, все още не може да кажем, но като цяло подготовката ще премине тук.

– Какви са вашите амбиции като старши треньор на Берое в личен и отборен план за 2014 г.?
– В тази професия най-важно е футболистите да бъдат здрави и да няма много контузии. Това желая и всеки ден се моля за тези момчета. Имаше един период, в който 4-5 футболисти, на които разчитахме за дълъг период от време бяха извън тренировъчния процес въобще. Може би това даде и отражение на представянето на отбора като цяло, но това е най-важното – да се запазят здрави те и семействата им. Защото това е много важно също. Когато знаеш, че всичко е наред с удоволствие и по-голямо желание идваш и на работа. Амбициите са да побеждаваме във всеки мач. Много рядко правя такъв план – една-две години напред. като цяло всеки мач и всяка тренировка е важна. Но искам да сме здрави и да се раздаваме на 100%

– Предстоят празници. Какво е пожеланието ви към феновете на отбора? От вас и вашия екип.
– В тази връзка искам да кажа, че те също свършиха много работа и тук е може би момента да благодаря на колегите си, с които работим заедно. Празниците и поводите са такива, че всеки пожелава възможно най-добрите неща на хората около себе си и аз няма да направя изключение. Това е здравето, преди всичко. Пожелавам го на всички фенове и въобще на всички хора. Лично мое желание е обществото ни в България да живее по-добре. Да има по-малко корупция, по-малко престъпления, по малко дразнения. Било то в политиката или спорта. Нека всичко бъде по-истинско. Но над всичко за мен остава здравето. Всички да бъдат здрави и малко повече усмивки да има. Разбира се, в частност за футболните фенове усмивките ще дойдат с повече победи на отбора. Но като цяло здравето е най-важно.

– Благодарим за този разговор и от името на всички нас и феновете ви пожелаваме успех за 2014 г.. На вас, футболистите, треньорите. И вие да бъдете здрави.