Изпълнителният директор и председател на Съвета на Директорите на „Берое“ Илко Русев бе гост на неделното спортно предаване на БНТ „Трето полувреме“ и говори за едни от най-актуалните теми в клуба. Предлагаме на вашето внимание всичко, което сподели той пред камерата на медията:

 

– Г-н Русев, загубата на „Берое“ от „Лудогорец“ поотдалечи отбора от седмицата. Има ли все още шансове за „Берое“ и това ли е първата цел на отбора?
– Това е първата цел на отбора. С отпадането за Купата на България, класиране в седмицата остава най-важното нещо. Сега си говорихме и с треньорския щаб – мачовете продължават, целта я гоним до последния момент. Всеки мач играем за победа, отборът ни е добър, така че можем да наваксаме тази разлика от първата седмица.

– Петър Хубчев каза ли ви от какво има нужда, предвид предстоящия трансферен прозорец – на какви постове, какви футболисти?
– Нормално е да говорим за тези неща, защото наближава зимния трансферен прозорец. Знаем на какви постове имаме нужда, от какви футболисти и в момента се работи в тази насока.

– Може ли да подскажете на кои позиции се търсят попълнения?
– Имаме нужда от халфове – т.нар. крила, тъй като както знаете се разделихме с Ронкато и там имаме най-голяма липса. Съответно имаме нужда и от вътрешни халфове и в момента се работи в тази насока.

– Предвид може би неубедителното представяне на „Берое“ през този сезон, в сравнение с миналия, обсъждало ли се е въобще треньорска рокада като решение за подобряване на резултатите.
– Категорично искам да заявя, че това не стои дори като обсъждане в нашия отбор. Играем много добър футбол, дори днес срещу „Лудогорец“ и въпреки загубата смея да твърдя, че изиграхме много добър мач и ни липсваше малко шанс, за да вземем поне точката в този мач. Ние сме абсолютно доволни от треньорския щаб. Предоставяме максимално добри условия на Петър Хубчев, в които да работи и смея да заявя, че той е един от най-добрите специалисти в България.

– Говорейки за трансфери – Венци Христов е един от най-добрите футболисти на „Берое“. Остава ли със сигурност и след зимата? Знаете ли за интерес на отбори към него?
– Венци има договор с нас. Официално само един клуб се е обърнал към нас със запитване – български отбор е, от първата седмица. Няма как някой от втората седмица да иска да търси най-добрите ни футболисти. От треньора знам, че и него са го питали и други треньори на други отбори, но официално от ръководство на друг клуб никой до този момент не се е обръщал към нас.

– Що се касае до това, което се случи преди две седмици с младежкия национален отбор и Иван Горанов – глобата на БФС, която бе наложена само на вас, кара ли ви да се чувствате дискреминирани?
–  Правилно казахте, наказани сме само ние и не го чувстваме само ние. От както излезе това решение, почти всички хора, с които сме говорили го чувстват по този начин. Така че ние смятаме, че сме ощетени и ще си търсим правата по законовия ред. Работим по жалбата, която трябва да подготвим, изпратихме запитване до ФИФА и се надявам скоро да получим техния отговор, който е много важен за нас. Проучили сме нещата. Но тук опира и до друго – в един и същ случай ние сме ощетени три пъти. Веднъж тази финансова глоба, която са наложили, от друга страна срещу нас играха футболисти за Купата на България, които не би трябвало да играят, защото са младежки национали и третия е, че нашият футболист не игра в този мач. Така че ние сме ощетени многократно.

– Добре, но трябваше ли „Берое“ да вземе своя играч по този начин, в деня на мача?
– Категорично заявявам, че напрежението взе връх. Не казвам, че това е правилната постъпка. Но нещата са се случили и аз няма как да ги върна. Въпреки това пак казвам, че нашия клуб не трябва да бъде винен в случая, особено пък единствено той по простата причина, че разговори със старши треньорите Петър Хубчев и Михаил Мадански са водени още преди Иван Горанов да бъде извикан. И тогава е дадена категоричната дума, че другите футболисти няма да играят срещу „Берое“ и ще играят за националния отбор. Сами видяхте как се случиха нещата. Но когато отборът е явно ощетяван и това се вижда от всички сме длъжни да реагираме по някакъв начин. Особено ако няма чуваемост в една такава ситуация.

– Не усещате ли, предвид и тази ситуация и като цяло в последните няколко седмици някакво противопоставяне пък от другите отбори срещу „Берое“? Чувствате ли се най-недолюбвания отбор в момента?
– Трудно мога да дам едно такова становище. Ако трябва да съм честен и днес имаше основание съдийството да бъде по-обективно. На какво се дължи това не мога да отговоря. Ние сме отборът, който се стреми да играе истински футбол. Днес се получи един истински мач. Българският футбол може само да печели от такива двубои и отбори като „Берое“.

– Считате ли, че отборът е съвсем умишлено ощетяван със съдийски решения?
– Не мога да твърдя умишлено или неумишлено, но самият факт, че се натрупаха в последно време отсъждания, които бяха във реда на нашия отбор е факт. Но какви са причините може само да гадаем. Но наистина смятам, че в някои от случаите има разлика от съдийски грешки и евентуално тенденциозност. Може би съмнението е да няма някаква тенденция.