СНЦ „Национален фенклуб Берое – Стара Загора“ разрпострани декларация, в която осъди случилото се днес. Вижте пълния текст.

Сдружение с нестопанска цел „Национален фенклуб Берое – Стара Загора“ се обявява срещу случилото се днес на тренировката на ПФК „Лудогорец“ на стадион „Трейс Арена“ в кв. Кольо Ганчев в Стара Загора.

Заявяваме, че удобно публикуваните в някои електронни медии преразкази без присъствие на техен журналист на мястото не отговарят на истината. Това, което можем да кажем е че се е случило следното:

Много привърженици на футбола в Стара Загора присъстваха на мача от Югоизточната „В“ група между отборите на „Верея“ и „Созопол“. След края на двубоя привържениците се отправиха към изходите, където срещнаха футболистите на „Лудогорец“. Последва размяна на реплики, но чашата преля тогава когато няколко от футболистите на тима от Разград отправиха обидни квалификации, закани и непричилни жестове към събралите се привърженици на футбола. Настана спречкване между 2-3 души и футболисти на Лудогорец. Закараният в болница според медиите Мишел Бурзорг участва в спречкването, но след това изкара нормално заниманието на „Лудогорец“, което протече без повече проблеми. Има прегледани трима души, но не и разкъсани или разбити глави, каквито измислици бяха написани и казани.

В медиите са публикувани информации за приети в болница и задържани беройци – това също категорично не отговаря на истината.

Твърдо осъждаме случилото се. В него не са участвали привърженици, които могат да бъдат идентифицирани като фенове на „Берое“ – те не са носили шалове или други отличителни артикули. С публикациите в редица иначе реномирани спортни сайтове се цели продължаващо дискредитиране на феновете на „Берое“ и самия отбор.

Масираната атака по медиите започна преди няколко седмици с измислиците за бомби по автобуса на „Локомотив“ (Пловдив), отречени после дори от полицията. Продължиха с нападките след мача с „Левски“ и стигат до връхната си точка днес. Призоваваме това да спре и обективността да се завърне в спортната журналистика, колкото и трудно да изглежда за отделни журналисти, които за един лагер или пътуване с даден отбор са готови да затоврят очите и ушите си напълно и да пишат само това, което им се диктува от когото трябва без да обръщат внимание на отговорността, която носят, за да не се случват такива неща, а и за българския футбол като цяло.

Крайно време е всички да осъзнаят, че в един мач битката на терена следва да се води между футболистите, а тази на трибуните между феновете, като всичко това трябва да е в рамките на нормалното за едно футболно съперничество и единоборство ниво.

Недопустима е физическата саморазправа между привърженици на фубола и футболисти. Тя няма да помогне с нищо на никоя от страните.

Не можем да приемем обаче ръководни кадри и треньори на противниковия отбор да се опитват чрез медиите да търсят отговорност от треньора на „Берое“ Петър Хубчев или да го обвиняват за агресивно поведение. Това могат да направят само хора, които не познават този човек. Никога след мач той не си е позволил да казва неща, които каза треньора на „Лудогорец“ след първия двубой между двата отбора в четвъртък. Никога не си е позволявал да дава съвети на съдиите как да ръководят даден мач, нито пък да провокира феновете. Недопустимо е и национален селекционер, хванат за уговаряне на мач преди 20 години, да се нахвърля само и единствено върху Петър Хубчев, както и да обижда с израза „почетен селянин“, който и да е свой колега.

Въпреки всичко ние сме убедени, че с безпристрастно съдийство и подкрепа от трибуните нашите любимци могат да отстранят всеки съперник.

Разграничаваме се от всякакво насилие и приканваме в утрешния мач да не се стига до подобни неща, въпреки настроенията от днес. Един гол ще ни е достатъчен да продължим в надпреварата, а при подобни действия и на мача любимците ни ще трябва да отпаднат незаслужено служебно.

Ние сме категорични, че проблемите не са в „Берое“, а във външни фактори, които оказват пряко влияние върху изхода от определени срещи. Вярваме в момчетата и възможностите им. Рамо до рамо с тях – те на терена, а не на трибуните можем да превземем всяка крепост и да направим нашият Храм непревземаем.