Както бе обявено вчера „Професионален футболен клуб Берое – Стара Загора“ ЕАД внесе днес жалба до Съдийската комисия на БФС във връзка с решенията на рефера Александър Костадинов в първата среща от осминафиналите на Купата на България в Разград между „Лудогорец“ и „Берое“. Предлагаме ви видеоматериала прикрепен към жалбата, описанието на ситуациите, както и напомняме че в последните 3 месеца „Берое“ бе ощетяван многократно от съдиите. Запазихме, доколкото това е възможно, мълчание относно тези отсъждания, но не можем да приемем това да се превръща тенденция в решителната фаза на първенството и турнира за Купата на България.

 

– Пресилено нарушение на Георги Андонов от „Берое“ в 7-та минута, което спира опасна атака на нашия тим.
– Съвсем тенденциозен опит да бъде отменен абсолютно редовен гол на „Берое“ в 22-та минута. Липсва и всякаква реакция у съдиите при преминаването на гол линията от топката с целия й обем.
– Показване на жълт картон на нашия капитан в следващия момент. Напомняме, че капитан на отбора единствено той има право да поиска обяснение на ситуацията, а този картон го вади от реванша.
– Неотсъдено явно нарушения срещу Георги Андонов в 30-та минута на мача, което дори би могло да бъде маркирано и с жълт картон. Подобни интервенции бяха моментално маркирани от рефера, когато бяха от другата страна. Това е едно малко доказателство за тенденциозността, с която бе ръководена срещата.
– Изравнителното попадение на съперника бе отбелязано в 4-та минута от добавеното време на първото полувреме. Преди това реферът бе вдигнал двуминутно продължение. Напомняме, че допълнителното време на първата част не може да бъде удължавано. А в случая това бе направено съвсем тенденциозно. Съдията Александър Костадинов имаше няколко подходящи възможности за прекратяване на първата част точно според обявеното добавено време, но не го стори.
– Спестен директен червен картон за изключително грубо нарушение на Козмин Моци от „Лудогорец“ в 53-та минута на двубоя. На повторенията от телевизионното излъчване и на снимковия материал, който също прилагаме се вижда много ясно, че играчът не играе за топката, а с високо вдигнат крак и бутони напред цели грубо нарушение с изключително опасни последици за нашия футболист, който и принудително бе заменен. Държим да отбележим и последвалата невъздържаната реакция на футболистите на „Лудогорец“. За този момент изрично настояваме и искаме футболистът на „Лудогорец“ Козмин Моци да бъде наказан сурово по приложения видеозапис, както и Светослав Дяков, който нанася удар с ръка при спряна игра върху падналия Георги Андонов.
– Пресилен директен червен картон на Пламен Крумов от „Берое“ в 53-та минута. Считаме, че тук реферът абсолютно тенденциозно ощети нашия тим и го остави с човек по-малко не само в оставащото до края на срещата време, но и повлиява на срещата реванш. Настояваме директният червен картон на Пламен Крумов да бъде отменен и той да има възможност да играе в ответната среща. Считаме, че нарушението по никакъв начин не заслужава подобно наказание, тъй като ситуацията бе симулативно преиграна от играча на „Лудогорец“.
– Спестен картон на Георги Терезиев от „Лудогорец“ за удар без топка срещу Елио Мартинс в 80-та минута.
– Спестен поне втори жълт картон за удар с лакът на Козмин Моци от „Лудогорец“ в 82-та минута. Напомняме, че въпросният футболист не бе справедливо изгонен по-рано. Тук Александър Костадинов дори не маркира нарушението.

Всички тези грешки и още редица отсъдени неправомерно нарушения, недадени картони и двоен аршин ни принудиха да стигнем до официално подаване на жалба срещу съдийството на Александър Костадинов. Напомняме, че през сезона „Берое“ бе многократно ощетяван. Вижте част от най-фрапантните грешки в полза на съперниците.

На мачът „Локомотив“ (Пловдив) – „Берое“ реферът Станислав Тодоров ни изненада със следните отсъждания:

 

Само седмица по-късно на „Левски“ (София) – „Берое“ Георги Кабаков, който ще ръководи неделната среща с „Лудогорец“ показа червен картон на Пламен Крумов за… игра с гърди. Подадената жалба не отмени наказанието на играча въпреки очевидната съдийска грешка.

 

В събота реферът Георги Димитров ощети доста повече „Берое“ както е видно от предоставеният видеоматериал, но въпреки това медиите, а за жалост и съдийската комисия се концентрираха само върху спорните положения отсъдени срещу отбора-гост. Страничният рефер пък бе наказан сурово за това, че е вдигнал засада на Гари Родригес, при която за разлика от телевизионните камери, той беше на линията.

 

Отчитаме, че отсъжданията срещу „Берое“ стават тенденция. Нашият тим отдавна не търси причините за една или друга загуба във външни фактори, а в себе си. И въпреки това, и заради нашата вярна публика, и заради труда на футболистите не можем и няма да приемем за нормално да бъдем ощетявани, а никой да не обръща никакво внимание на тези факти, само защото, типично по български, когато някой се опитва да бъде коректен и да не критикува съдиите, то значи, че трябва да е съгласен с ощетяването. Питаме се до кога правото ще е не на страната на този, който действа коректно, а на този, който „вика най-силно“. Вчера ръководители на осем клуба се разбраха да не нападат съдиите преди мачовете. След мача с „Лудогорец“ обаче отново чухме поучения и намеци от определени хора как трябва да свирят съдиите срещу „Берое“. Знаем, че на много хора не се харесва, че „Берое“ не се примирява и се бори за всяка топка, но това е нашият дух, който е задържал този отбор през вековете.