След края на срещата от Елитната юношеска група до 19 години между съставите на „Берое“ и „Ботев“ (Пловдив) пред камерата на beroe.tv застана старши треньорът на „старозагорци“ Иван Гаджев. Ето какво сподели той пред нас.

 
– Г-н Гаджев, Вашият коментар за днешната срещата, завършила наравно 1:1?
– Получи се много емоционален мач. Всички знаете какво дерби е „Берое“ – „Ботев“ и това си пролича в нашата игра, защото противникът боравеше много спокойно с топката докато ние доста припряно. Това е единственото нещо, което не ми хареса и заради него от началото на сезона не можем да влезем в релси. Да се надяваме, че ще успеем да променим това нещо. Изравнихме, но не беше това най-важното дали ще спечелим точка или три. В края на срещата можехме да стигнем и до обрат, но не е това футболът, който искам да гледам.

– Съдията допринесе ли за нервния мач, като показа на Димитър Трайков директен червен картон в ситуация, при която той дори не посегне към бранител на „Ботев“?
– Той така е видял ситуацията. Мисля, че заради тези два червени картона в последните 8 минути срещата се изнерви. Като цяло той можеше да се намесва в по-твърдите влизания както при нашия отбор, така и при „Ботев“ с жълти картони, за да потуши малко страстите, защото нашите момчета играха доста емоциално във всички ситуации. Не мога да кажа, че бяхме изнервени, но искахме прекалено силно победата и бяхме малко прегорели в това отношение.

– В четвъртък в 1/16-финалната среща реванш за Купата на България шестима ваши футболисти дебютираха за мъжкия отбор. Как видяхте днес тяхната игра и оценката ви за показаното от тях срещу „Видима-Раковски“?
– Днешната им игра не беше това, което искам и което те могат. Като взимахме днес топката, бяхме доста слаби и мисля, че това нещо трябва да бъде променено. Те имат по-голямо самочувствие и това се вижда в отиграванията им, но днес играха с много лош контрол на кълбото и не знам на какво се дължи това. Може би   теренът бе малко хлъзгав. Не съм доволен от контрола на всички, но от техния най-вече. Колкото до представянето им в четвъртък пак стигаме до това нещо. Вярно е, че бяха дебютанти, но те трябва да играят още по-смело в атака, за да разчита г-н Хубчев повече на тях.

– Преди седмица с вашите колеги Владислав Януш и Атанас Рибарски се завърнахте от специализация в Швейцария. Вашите думи за видяното там?
– Успяхме да вземем цялата методика от 5 до 18-годишна възраст в тази школа. Надявам се, че от зимата ще вкараме някои неща от този тренировъчен процес и това ще е от полза. Всичко това бе презентирано и на останалите треньори от школата. Да се надяваме, че част от тази методика да влезе в нашия тренировъчен процес и с нейна помощ да изграждааме по-добри футболисти.

– Голяма ли е разликата между българския и швейцарския футбол при юношите?
– Откъм финансова гледна точка сме много далеч. Те влагат много пари в юношеския футбол. Изоставаме спрямо терени в базите, екипировка, пособия и т.н. Изключителното много пари се влагат и при обучението на младите специалисти. Като тези неща са добре, всичко останало се подрежда. Смея да твърдя, че тук също се работи по добър начин, но при тях нещата са по-добре уредени.

– В предварителния разговор споменахте, че там резултати в юношеския футбол не се търсят…
– Да, така е, но и тук не търсим резултати. Ние се стараем да развиваме футболисти, които да вкараме в мъжкия отбор. Надяваме се, че с нашата работа допринасяме за това нещо, защото няма значение на кое място сме завършили, ако няма юноши в мъжкия отбор на „Берое“.