След края на двубоя между „Берое“ и „Нефтохимик“, завършил с победа за „заралии“ с 2:0, старши-треньорът на „старозагорци“ Петър Хубчев говори пред медиите, споделяйки своите впечатление от срещата.

 

„Трудно е да се говори след такъв мач, но аз искам преди това да ви помоля да не коментираме тези ситуации, защото още нищо не съм видял. Имам едно мое обяснение и ще го кажа тука, но ако се е случило така, както съдиите казаха, те имат пълното право да реагират по този начин. Затова ще ви помоля да коментираме други неща.“ – заяви в експозето си наставникът.

„Ако говоря за първото полувреме, бих казал, че бяхме много по-агресивни и по-активния отбор. Въпреки няколкото грешки тогава, бях сигурен, че можехме още няколко гола да отбележим. През второто полувреме имаше една изключителна борба от тези осем човека, които останаха. За първи път ще си позволя да благодаря и на феновете, защото 50% от победата се дължи на тях заради тяхната подкрепа през второто полувреме. Успяха да вдъхнат допълнителни сили на останалите футболисти. Благодаря им от сърце.“ – така анализира двубоя героят от САЩ 94′.

На въпрос дали Петър Хубчев е имал опасения, че отборът би изпуснал срещата през второто полувреме, специалистът отговори така: „Дори не ми е минавала през главата мисълта, че може да загубим. Дори след третия червен картон бяхме много дисциплинирано подредени. Имахме и една-две възможности да отбележим.“

„Ако наистина е нямало съприкосновение, е заслужен червеният картон на Елиаш. Съдията беше на 5 метра от ситуация. Нищо не съм видял, нито съм разговарял с момчетата. Може би те ще ви кажат.“ – коментира наставникът ситуацията с червения картон на Елиаш в средата на второто полувреме.

На въпрос дали Петър Хубчев е участвал в среща, подобна на днешната, като играч или треньор, той отговори така: „Не си спомням даже дали е имало такъв мач изобщо в историята на българския футбол. Вероятно е имало, но Вие сте абсолютно прав. Изпуснахме дузпа, вкарахме два гола, но бяхме и по-агресивният отбор, с по-голямо желание искахме победата. Аз съм абсолютно благодарен на тези момчета, които излезнаха.

В някои медии бяхме неправилно коментирани, че сме се спрели да играем. Бих помолил тези специалисти да ми кажат един мач, в който сме спрели да се борим. Знам възможностите на отбора, знаем какво можем и не се заблуждаваме. Това, че опитваме и за наше щастие взимаме всичко от отбора, само може да ни удовлетворява. На този етап знам какво могат и докъде се простират нашите възможности. Благодарен съм на момчетата и феновете. Куриозен мач, но в края на краищата взехме трите точки.“

„При втория гол също като Елио Мартинс направих забележка на Венцислав Христов, че така е отиграл ситуацията. В Англия и Германия е нещо често срещано да се сдърпат футболисти по време на тренировка или мач. През изминалата седмица когато срещах хора, те ми казваха, че този двубой е много по-различен и специален за публиката тук на базата на вражда с гостуващия отбор. Сигурно е така. Знам, че и много футболисти са били надъхвани по този начин. Бях сигурен, че отборът ще излезе пределно мотивиран на базата на тези събития. Моето обяснение за ситуацията днес е, че те „прегоряха“. Не искам да оправдавам футболистите. Те ще си понесат възможно най-строгите наказания. Възможно е да се разделим с някои футболисти, защото политиката при нас е такава – отборът е над всичко, клубът е над всичко, градът е над всичко. Няма да робуваме на този или онзи. Сигурен съм, че в лицето на ръководството ще срещнем пълна подкрепа в това отношение. Въпреки тези ситуации днес мачът бе напълно нормален. Както нашите футболисти, така и тези на „Нефтохимик“ се държаха така, че да преминат границите.“ – сподели Хубчев пред журналисти своето обяснение за случилото се днес в тунела на почивката.

„Съдията не ми е дал обяснение за случилото се. Съдийският наблюдател Ичко Лозев ми каза, че е видял на камера спречкване между наши футболисти. Съдиите са го видяли и ако наистина е така, те имат право. Нямам забележки към съдийството днес.“ – коментира Хубчев.

Дебют с беройската фланелка днес направи Благой Макенджиев. Ето как коментира изявата му днес Петър Хубчев. „Макенджиев тренира от самото начало на 100% като професионален „втори“ вратар. Той знае, че дошул с тази роля днес. Това, което ми хареса при него и по тази причина бе привлечен при нас, е, че той изрази готовност, приемайки финансови условия, които той мисли, че ще се подобрят след изиграването на няколко мачове. Това беше най-важното нещо, което ни накара да привлечем това момче, тъй като той бе мотивиран и справи добре днес, но това е много относително. Например Иван Караджов направи грешки срещу ЦСКА, но срещу „Левски“ спаси мача. В една контролна среща на Макенджиев му бе вкаран гол от далечно разстояние. Лошото при този пост е, че след една грешка започват коментарите.“

„Предстоящата пауза в първенството се явява добра за „Берое“, с оглед на много мачове, които изиграхме. Аз, лично нямам такива притеснение, които много от колегите имат относно това, че е нямало време за подготовка. Идва в подходящия момент това прекъсване.“ – сподели Хубчев.

„Нека изчакаме записите от камерите и наказанията на тримата от днес, но имаме други състезатели, които ще играят срещу „Локомотив“. Няма вероятност да излезем отново в 8 човека на терена. Сигурен съм, че които и 11 да избера, ще покажат най-доброто. Това вече го показахме през пролетта.“ – коментира наставникът относно получилите червени картони днес.

„В четвъртък ще играем контрола с „Любимец“ тук, в Стара Загора, на стадион „Локомотив“, но час още не е уточнен. Вероятно ще изиграем още една приятелска среща.“ – сподели Хубчев за плановете на отбора през паузата на шампионата.

На въпрос дали селекцията вече е приключила за „Берое“ Петър Хубчев отговори така: „Ще използвам едно клише, че „селекцията все още е в отворен процес“. Всичко е възможно, но на този етап е приключила, ако нямаме тежки контузии или човек, който напълно отговаря на нашите виждания.“

„Георги Костадинов има потенциал да е титуляр. Той затова е привлечен. Има шансове. Познавам го, но ще му трябва повече време. Дълго време не игра, но при е добре приет от колектива, което е много важно. Мисля, че ще успее.“ – сподели още специалистът.

„Берое“ може да се гордее със свои трима национали в лицето на Венцислав Христов, Иван Горанов и Мартин Райнов. Това бе коментирано от Петър Хубчев така. „Това не е оценка за моята работа. Не съм направил аз тези момчета. Те сами си заслужиха това. Мартин Райнов и Иван Горанов биват викани отдавна, а Венци Христов от миналия сезон го доказа, макар и в разширения състав.“

„Имаме уверението на докторите, че Амир Саюд ще е готов до двубоя с „Локомотив“ (София). В този аспект тази почивка в първенството идва навреме.“ – завърши наставникът.