След края на последната среща от група “C” на силния международен турнир “Summer cup” 2013 между “Берое” и португалския “Витория” разговаряхме със старши-треньора на “заралии” Господин Мирчев. Той сподели впечатленията си от формата, който бе проведен под егидата на УЕФА за първа година в Сан Марино.

 

 – Г-н Мирчев, впечатленията Ви от изминалите три срещи от турнира?
– За съжаление останаха само три след днешната загуба от “Витория” (Сетубал). За нас е по-радостно да видим на какво ниво сме и да покажем една мъжка игра, каквато в България много рядко можем да получим. Според мен това е добре дошло за нас като ръководители и треньори. Аз лично съм се докосвал до тази картина в чужбина, но при тях, футболистите бе истинското. Срещнахме отбори с различни типове на игра – португалци, които играят технично. Изправихме се и победихме “Нотингам Форест”, които бяха определяни като фаворити, но дори завършиха без точка. Отборът на Линфийлд също е много здрав и мощен и при тях преобладава физиката.

– Беше ли днешния двубой срещу “Витория” (Сетубал) най-стоностия на футболни достойства от група “C”?
– Да. Същото го потвърдиха и един от организаторите на турнира, и директорът на детско-юношеската школа на “Витория” – Джордж Перейра. Не искам да звучи като извинение, но сме по-назад с подготовката. И в трите срещи използвах почти и една и съща група от играчи и умората си каза думата тогава. Днес след първото полувреме можехме да водим дори с 4-5 гола. Имахме много 100%-ови възможности.

– От кои футболисти сте най-доволен от изминалите три срещи?
– От целия отбор бих отличил Михаел Лалев, който дори бе поздравен от ръководството на “Витория”, които споделиха, че е един много добър нападател. Освен това много добре се представиха Ивелин Илиев и Велико Господинов. Бих отличил още и вратаря Михаил Михайлов, въпреки че допусна гол днес и сълзите му са още в очите. Но всички грешим в крайна сметка и това е пътят да растем. Доволен съм и от Ивайло Ангелов, който дори игра с травма в коляното, но той много обича футбола и искаше да помогне на отбора.

– Няколко думи за организацията на турнира. Много добре бе посрещнат отбора.
– Организацията е на едно страхотно ниво и във всяко едно отношение – храна, настаняване… Както видяхте вчера, играхме срещу “Нотингам Форест” на олимпийския стадион. Терените са много добри и всичко е на ниво. Хората тук имат желание този турнир да се разраства. Благодарим на тези, които ни поканиха и на г-н Стелиян Попчев. Разговарях с организаторите на турнира и догодина ще бъдем отново част от него. Мисля, че оставихме добри впечатления. В началото се гледаше на нас с друго око, но след тази победа над “Нотигнам Форест” и днешната игра срещу “Витория” (Сетубал) оставихме много добри впечатления. Поех отбора в последния момент и все още не съм готов със селекцията и подготовката, но ще променя още много неща.

– Какво ще правите през останалия 3-дневен престой в Сан Марино?
– Организаторите на турнира са изготвили специален график и утре е ден за почивка. Имам и устна договорка с румънския “Петролул” да играем контролна среща с тях. Дори един от организаторите ще окаже съдействие с превоз и терен. В крайна сметка сме в подготвителен период и всичко е добре дошло. Някои момчета не взеха толкова участие колкото други. Сега ще имат тази възможност. Всеки мач за нас е турнирна битка.