След края на финала за Суперкупата на България, спечелен от „заралии“ след изпълнение на дузпи, потърсихме мнението на кондиционния треньор Пламен Липенски. Чуйте какво сподели той пред нас.

 

– Г-н Липенски, втора купа в рамките на 2 месеца. Може ли да се говори вече за класа на отбора или късметът изигра своята роля в рулетката на дузпите?
– Честито на всички привърженици. Сигурно свикнахме да печелим купи, но това е добре. Всички сме радостни и чакаме с нетърпение началото на първенството.

– Спечелената купа вдига още малко летвата в българското първенство? „Берое“ вече ще е главен фактор.
– Разбира се, но важното е да сме добре стъпили на земята – както португалците казват „винаги с пресни мозъци“, за да не подценяваме или надценяваме всеки един мач поотделно.

– Предстои поява на „Берое“ на европейска сцена. Вашите очаквания от участието там?
– Ако мога да се върна няколко години назад, когато играх с „Берое“ в Европа, никога не сме отпадали от първия кръг. Това си го пожелаваме и сега. Отборът на „Апоел“ (Тел Авив) е много труден противник, но нека да не надценяваме този отбор и да излезем с нашата си игра и възможности, за да дадем още една голяма радост на нашите привърженици.

– Работата Ви е да се грижите за физическата подготовка на играчите. На какво ниво беше тя днес?
– Бяхме на по-добро ниво от това на „Лудогорец“. Трябва да различаваме физическата и техническата подготовка. Въпреки че сме с една седмица по-назад в подготовката от „Лудогорец“, показахме, че сме на добро ниво.

– Вие сте играли с „Берое“ в Европа. Какво се е променило оттогава в Европейските клубни турнири?
– Доста неща. Това беше преди 25-6 години, когато „Берое“ игра за последен път на тези Европейски клубни турнири. Никога не искам да се връщам толкова назад, но смятам, че всички български отбори сме изостанали във футбола.

– Какво бихте съветвали играчите, които за първи път ще играят на европейска сцена?
– Млади играчи са. Не трябва да влизат със страх в предстоящия мач и без надценяване. Това, което показаха те днес, им пожелавам.