Старши треньорът на „Берое“ Петър Хубчев бе избран за „Треньор на месец май“ в анкетата на Пресклуб България. Днес наставникът получи своята награда в София. Победителят, определен от спортните редакции на столичните медии, получава „Златният трибагреник“ – значка със знамето на България, изработено от злато и цирконий. Вижте какво сподели Хубчев след награждаването пред медиите:

 

– Първо няколко думи за признанието и очаквахте ли го?
– Не мога да кажа, че съм очаквал това признание. Доколкото разбрах преди малко това е признание от всички журналисти, а не само от тези, пишещи за футбола. За мен това е една много престижна и голяма награда и благодаря на всички, които са гласували.

– Няколко думи за предстоящия мач за Суперкупата тази вечер?
– Мач на престиж за нас. Абсолютно сериозно ще подходим за този двубой. Това е и политиката на нашия клуб – всеки следващ мач да е най-важният. Не се заблуждаваме. Ще бъде много трудно, но пък заслугата да играем този мач и да участваме в Европа е на самите футболисти. Те сами направиха това с доброто представяне. Ще се опитаме да се представим на ниво в този мач.

– На какво отдавате ниския интерес към този двубой?
– Ако трябва да бъда честен не съм се замислил много за интереса към мача. Мисля, че това е въпрос на организация – да се намери точната дата и точното място. Смея да кажа тук пред всички, че в последните години като, че ли не се намираха най-удачните дати и най-добрите стадиони в България. Може би това е една от причините да няма интерес. Ако наистина няма интерес, защото аз не знам дали наистина е така или просто това е някакво оправдание.

– Не е ли по-удачно Суперкупата да се играе веднага след края на първенството?
– За мен този мач трябва да се играе преди началото на първенството. Единственият въпрос е колко преди това и къде. Е, сигурно значение има и кои отбори участват в мача за Суперкупата. Аз съм сигурен, че интересът от нашите привърженици ще бъде доста голям.

– Неучастието на „Левски“ и ЦСКА ли е причината за малкото продадени билети за днешната среща?
– Трудно ми е да отговарям на въпроси, които не са от моята компетенция и не съм се интересувал. Надали неучастието на „Левски“ и ЦСКА е причината. Има мачове между провинциални отбори, когато стадионите са пълни и атмосферата е прекрасна, бих казал. Има и мачове между „Левски“ и ЦСКА, които не предизвикват кой знае какъв интерес. Важното е да изиграем един добър мач и който дойде да остане доволен. Колкото и да са малко хората.

– Какви са шансовете на „Берое“ да спечели Суперкупата?
– В един финал шансовете според мен са равни. Колкото и да е голяма разликата между противниците шансовете в един мач са еднакви. Аз си спомням – подобен въпрос беше зададен преди финала за Купата на България и се получи точно обратното. Отборът, който беше фаворит не успя да спечели. За мен е по-важно да излезем мобилизирани. Отборът според мен не е в оптималната форма и това е нормално за всички отбори в края на подготовката и непосредствено преди първенството. Но в един такъв финал за проценти и шансове е малко рисковано да говорим.

– Казахте, че този мач е само за престиж…
– Казах, че е за престиж, но пък след това казах, че политиката в клуба е всеки следващ мач да е най-важния. За мен този мач е най-важен, така че дали репетиция, дали генерална репетиция, дали контролна среща – за нас този мач е важен. След това ще мислим вече за следващия. Лично за мен най-важно е да няма контузени футболисти и след мача всички да са здрави.

– Ще запазите ли футболисти за Лига Европа?
– Не, няма да съхраним футболисти. Ще преценим срещу този противник кои футболисти да пуснем и те ще играят. Ако трябва същите ще играят след няколко дни пак.

– Има ли в отбора контузени играчи?
– Двама човека със сигурност отпадат – това са Елио Мартинс и Лоузейро. Те няма да участват със сигурност.

– Ще липсват ли те на отбора?
– С игрите си в последните няколко месеца те доказаха, че са ключови футболисти, но пък от друга страна това е друга тема при нас – да нямаме титуляри и резерви и да разчитаме на всеки един, който е в „Берое“. Поради тази причина не привлякохме и нито един футболист с изключение на Благой Макенджиев. Футболистите показаха с работата си и с отношението си към тази професия, че са заслужили това и надявам се на тяхно място да влязат други хора, които според възможностите си ще защитят името на „Берое“.

– Тренирахте ли дузпи в последните тренировки?
– Не. Всичко е възможно, но не сме тренирали дузпи.

– Казахте, че отборът е привлякъл Благой Макенджиев. Приключи и с това селекцията в „Берое“?
– Ще кажа някои неща, които на вас сигурно, тъй като това ви е работата, са до болка познати. Сигурно ще ги обявите за клишета и общи приказки, но аз наистина го мисля, че е така. До последния ден, до който имаме възможност да привлечем нов футболист преди да бъде затворен трансферният прозорец ще се опитаме това да стане. При няколко условия обаче. Първото е по наше мнение тези футболисти да помогнат за по-нататъшното израстване на отбора. Второ и много важно ако финансовите им претенции отговарят на възможностите на нашия клуб. Чисто човешките им качества също не са без значение. Селекцията е отворен процес. Предполагам, че този израз ви е до болка познат, но това е наистина положението при нас.

– Какво е мнението ви за новия регламент на първенството и това, че ще има по два мача за Купата?
– Вие запознат ли сте с този регламент? Аз сега чувам, че ще имаме по два мача за Купата. Третия и четвъртия мач по новата програма в какви дни ще са и кой срещу кой ще играе никой не знае. Не е хубаво да се връщаме назад в предишни и минали събития, но ние два месеца и половина играхме в точно този сгъстен цикъл. Отборите, които играха за Купата играха непрекъснато сряда-събота. Много трудно беше. Особено при фактът, че ние нямаме особено голям кадър, но физически издържаха момчетата. Ще се опитаме ако това се наложи и тази година това да се случи. За да се получи това има три много важни за мен неща и се придържаме към тях 100% и ще продължим да го правим – ред, дисциплина и максимална тренираност на отбора. Без тези три неща за мен няма как да се случи това.

hubchev-pressclub