Един от най-опитните играчи на Берое – Георги Андонов, даде интервю пред „Меридиан Мач“. Основна тема бе предстоящото участие на тима в евротурнирите, както и други актуални теми около Берое и кариерата на нападателя. Ето какво каза той.

– Георги, как протича подготовката на „Берое“?
– Засега всичко върви по план. Тренираме нормално, всички са здрави, така че проблеми нямаме.

– Изиграхте вече две контроли, как ти се видя отборът в тях?
– Все още етапа на подготовка е такъв, че не сме в оптимална форма. Със сигурност обаче ще подобрим много играта си до първите официални мачове.

– „Берое“ не взе до момента нито един нов футболист. Как ще се отрази това на отбора?
– Аз мисля, че през миналия сезон доказахме, че и в този си вид сме достатъчно силен отбор. Така че дори и да не вземем никой до началото на първенството, за мен няма да е проблем. А иначе треньорите ни ще си преценяват има или няма нужда да взимаме нови играчи.

– Какво е мнението ти за жребия в евротурнирите, който ви изпрати срещу „Апоел“ (Тел Авив)?
– Ще ни бъде доста трудно. В евротурнирите слаби отбори няма. Знаете, че това е един от грандовете в Израел. Клуб със славна история. Така че ако има фаворит, със сигурност такъв са те. Въпреки това обаче ние не сме отбор за подценяване и съм убеден, че имаме своите шансове.

– Добре ли е, че сте домакини в първия мач?
– По принцип няма много голямо значение, но ако мога да си избирам, бих предпочел да сме домакини в реванша.

– Какъв резултат ви трябва според теб, за да запазите големи шансове да ги елиминирате?
– Всякаква победа, която е без допуснат гол в нашата врата.

– Ти оптимист ли си за крайния изход и въобще твоето лично усещане какво е – ще ги отстраните ли?
– Да. Моето лично усещане е, че ще ги отстраним.

– А какво мислиш за шансовете на другите наши отбори в Европа?
– На „Левски“ и „Ботев“ (Пловдив) ще им е много трудно в Казахстан. Там в отборите се наливат много пари, и се привличат доста качествени чужденци. Ако „Левски“ и „Ботев“ (Пловдив) си помислят, че ще им е лесно, или си позволят да подценят съперниците си, има много голям шанс да отпаднат.

– Ти вече си играл в Европа, но с „Черно море“. Кой от двата отбора е по-силен – тогавашният на „Черно море“ или сегашният на „Берое“?
– За мен тогава в „Черно море“ имаше по-добри футболисти. А и като отбор мисля, че беше малко по-силен. „Черно море“ разполагаше и с по-висок бюджет, отколкото е този на Берое сега. Не случайно тогава стигнахме до мачове с „Щутгарт“ и за малко да ги елиминираме. Това, с което сегашният ми отбор превъзхожда онзи на „Черно море“, е, че „Берое“ играе по-дисциплинирано.

– Какви ще бъдат целите пред „Берое“ за следващия сезон?
– Много е рано още да говорим за това. Аз обаче мисля, че имаме реални шансове да завършим в първата половина на класирането и да сме сред отборите, които ще разпределят евро-местата.

– Суперкупата стои ли като цел пред вас и какво очакваш от този мач с „Лудогорец“?
– Е, тази купа изобщо няма смисъл да ни я поставят като цел. То е ясно, че и без да говорим нищо предварително за този мач, ще се опитаме да го спечелим. Очаквам да се получи хубав двубой, който за мен ще ни бъде и една последна важна проверка преди началото на евротурнирите.

– Какво се промени в „Берое“ с идването на Петър Хубчев?
– На този въпрос не искам да ти отговарям, защото не ми е приятно да давам оценки на треньорите си.

– На какво се дължеше преобразяването на „Берое“ през пролетния полусезон?
– На това, че взехме добри нови попълнения през зимата и че успяхме да се опазим от контузии. Нормално беше при това положение резултатите да се подобрят.

– Ти вкара 12 гола през миналия сезон. Той ли беше най-успешният в кариерата ти?
– Може да се каже. Особено пролетният полусезон. През есента не бях в най-добрата си форма, имах и здравословни проблеми. Но във втората половина от сезона всичко беше наред и мисля, че се представих доста по-добре.

– Вече имаш две купи на България с „Берое“. Някоя от тях по-ценна ли ти е от другата?
– Купата, която спечелих срещу „Левски“, е по-ценна. Няма как да не е така. Едно е да вземеш купата на финал с „Черноморец“ (Поморие), без въобще да искам да ги обиждам, а съвсем друго е това да стане в мач срещу „Левски“. И то такъв мач, който не се забравя. А в случая аз вкарах и гол.

– Какво е твоето мнение за новия формат на първенството? Ще издържите ли вие футболистите физически, при условие че ще имате много повече мачове, отколкото през миналия сезон?
– На мен ми е все едно по каква система ще се провежда първенството. Щом в другите държави футболистите издържат, ще трябва да издържим и ние. Ако сме добре подготвени, няма да имаме проблеми с издръжливостта.

– Заслужено ли „Лудогорец“ стана шампион през миналия сезон?
– Аз мисля, че да. Те бяха най-постоянният отбор в първенството.

– А кой според теб ще стане шампион през следващия?
– Не знам. „Лудогорец“ се раздели с някои опитни играчи, „Левски“ нямам представа как ще изглежда. В ЦСКА не се знае как ще приключат нещата. За мен лично, а и за българския футбол е добре да има силен ЦСКА. Единственото, кое то е сигурно, че „Ботев“ (Пд) ще е по-силен от миналата година. Но кой ще е шампион ми е трудно да кажа.

– Ти от кой отбор беше като дете?
– Винаги съм бил от „Ботев“ (Пд). Все пак съм юноша на този отбор.

– Вече си на 30 години. Загуби ли надежда да играеш в чужбина?
– Не съм загубил надежда, че ще играя в чужбина. Но както казваш, вече съм на такива години, че не мога да си избирам. Не съжалявам чак толкова, че не съм бил зад граница защото като оферти досега не е имало нищо конкретно.

– Имаш ли любим отбор или любимо първенство?
– Като първенство харесвам най-много испанското. Любим отбор ми е „Милан“.