Директорът маркетинг, реклама и международни отношения на ПФК „Берое“ Ваня Джаферович гостува в предаването „Спортен калейдоскоп“ на радио „Стара Загора“. Както е известно именно той представлява носителят на Купата на България на тегления в понеделник жребий за Лига Европа в Нион (Швейцария).

„В Нион имаше представители на всички отбори, само на ЦСКА мисля, че нямаше. Много хора, много приятна обстановка. Разговарях с представители на други отбори и като цяло интересно беше. Самият жребий не е нищо специално. Двама човека от УЕФА вадят топките, които са по номера. Ние бяхме номер 8, а „Апоел“ номер 3. Изтеглихме най-тежкият съперник от тези, които можеха да ни се паднат. До последно се надявах да ни се падне победителя от двойката „Жалгирис“ и „Сейнт Патрикс“, защото до последно те и „Апоел“ бяха останали. Все пак мисля, че не е лошо да играем с „Апоел“. Аз исках най-много да се паднем с „Риека“, все пак са хърватски отбор“ – заяви в началото Ваня Джаферович.

„Като погледнеш историята на „Апоел“, колко пъти са ставали шампиони и са вдигали купата на страната си мисля, че са най-сериозният отбор от петте. Веднага след жребия се срещнах с техният представител, един от вицепрезидентите им и уточнихме нещата. Каза, че ще ни съдeйства с каквото трябва относно пътуване, хотели и др., естествено както и ние на тях. Мисля, че ще се разбираме добре с тях и няма да има никакви проблеми. Техният представител ми каза, че имат бюджет от 20-30 млн. евро, а може и повече да е, което си е много. Каза ми, че са изцяло нов отбор, с повече евреи и млади момчета от школата. Причината е, че са имали няколко чужденци с много големи заплати от рода на 1 млн. евро на година. Не са оправдали очакванията през изминалия сезон, след като отборът завършва на 22 точки след „Макаби“, което за тях е много слаб сезон. За това са сменили голяма част от отбора, с нов треньор са и сега се надяват да тръгнат нагоре. Първенството на Израел започва през септември. Те дори искаха да си сменим домакинството, да играем първо там, а след това тук в Стара Загора. За нас е много по-добре първият мач да играем в Стара Загора. В разговора с техният представител усетих, че се смятат за фаворити. Той нищо не знае за Стара Загора, за отбора. Дори ме пита какъв стил играем, дали ритаме много… Казах му, че тук играем техничен футбол. Той беше много доволен, че бях приготвил брошура с хотелите в Стара Загора, която ми беше дадена от една агенция. Получиха информация къде могат да се настанят, къде са летищата и т.н. Нищо не знаеха за „Берое“, аз им казах набързо за историята и успехите на клуба. Те се смятат за голям отбор. Това, че техният представител ни е подценил, не означава, че и треньорът им ще го направи. Мисля, че имаме шансове, ако направим добър първи мач в срещата реванш напрежението ще е при тях“ – допълни маркетинг директорът.

„Очаквам до 1-2 седмици мачовите фланелки да пристигнат и да се продават във фенмагазина. В момента не мога да кажа точна цена на фланелките, но предполагам, че ще е между 50 и 55 лева. В магазина ще се продава само първия екип, който ще е зелен. Те са и по-качествени, уникална фланелка направена специално за „Берое“. Никой няма да има такава фланелка, подобна е като тази на „Фиорентина“, обаче зелена. Като материя са едни и същи. Резервният екип ще е бял, а третият екип ще е черен. Ще играем в зелено, бяло, зелено или бяло, зелено, бяло, или черно, черно, черно. Черният екип ще се използва само в някои ситуации“ – коментира бившият централен бранител.

„Суперкупата е един мач преди началото на първенството. Хубаво е да се играе, хубаво е и ако можем да я вземем, все пак е трофей преди началото на сезона. Важно е да стане хубав мач, но много по-важните мачове са след това за Лига Европа и първенството.“ – каза Джаферович.

„Работи се по стадиона за лицензирането на Лига Европа. Започнаха всички ремонти и се надяваме до 12 юли всичко да е готово, да изпратим снимки на УЕФА да видят, че всичко е наред и делегата като дойде да прецени, че тук може да се играе мача. Но има много работа. Делегата ще дойде два дни преди мача и тогава ще прецени какво още трябва да се направи, естествено ако има някакви забележки, но това ще са дребни неща. Вече направихме тоалетни, стая за допинг контрол, съдийска стая, зала за пресконференции.“ – допълни бившият капитан на старозагорци.

„Най-вероятно преди мача ще дойде делегация от Израел, да видят как стои въпроса със сигурността, знаете как са там нещата. До момента имат продадени 9000 абонаментни карти, като стадионът им не е много голям – около 15 000 места има. Каза ми да очакваме към 500 човека, може и по-малко да са. Това са му предположенията с оглед миналогодишните гостувания в турнира. За мен е добре, че се паднахме с такъв отбор. До този момент имаме четири оферти от израелски телевизии да се предава мача, имаме оферти за реклама на стадиона специално за този мач. Повече техни фенове ще дойдат. Все пак е отбор с име, с история, интересът към този мач ще е по-голям и от българските медии. Все пак „Левски“ играе с казахстански отбор, „Лудогорец“ играе със словашки. Най-интересния сблъсък е нашият мач и мисля, че специално това, че ще е в Стара Загора интересът ще е още по-голям. Най-странното е, че до момента нямаме оферта от българска телевизия. Четири оферти от израелски телевизии имаме, казах им, че в момента не можем да направим нищо, тъй като приоритет имат българските телевизии. Най-вероятно мачът в Стара Загора ще се предава от българска телевизия, която ще продаде правата на израелска телевизия. За там те сигурно си имат телевизия, която ще предава мача. Голям интерес има от Израел, освен телевизии и журналисти постоянно звънят да питат за отбора, за града. Ако играехме срещу „Жалгирис“, „Риека“ или „Петролул“ интересът нямаше да е такъв със сигурност“ – обясни Джаферович.

„Ремонтът, който правим струва не малко пари. Ако си избием една част от тези пари с приходите от този мач ще е супер. Важното е да направим стадиона и да продължим напред в турнира, разбира се и следващите години да играем в Европа. Хубавото е, че те са фаворит в мача. Ние ще си играем нашата игра и само можем да спечелим. Не съм много добре запознат с отбора им, с футболистите с които разполагат, но ако изиграем силен първи мач мисля, че имаме шансове да ги отстраним“ – завърши маркетинг директорът на „Берое“.