След края на сезона на детско-юношеската школа по традиция потърсихме мнението на директорa Стелиян Попчев. Ето как видя представянето на отделните набори най-силният човек в школата:

– Г-н Попчев, в началото да дадете оценката си за представянето на отделните набори като започнем с юношите старша възраст с треньор Господин Мирчев?
– Доволен съм от работата на този набор. Основната цел пред този отбор беше да се завърне в Елитната група до 19 години и те успяха да я изпълнят. Класирането за финал за Купата на БФС беше една награда за техния труд и техния треньор.

– Набор 96 участва в Елитната юношеска група с наставник Иван Гаджев. Как видяхте тяхното представяне?
– Отново искам да изразя своята благодарност за добрата работа свършена от треньора и отбора, който имаше облик през целият сезон, постигна доста добри резултати срещу доста класни отбори и бяхме на крака от едно много добро класиране като пето място. За съжаление не успяхме, но най-важното е, че момчетата повярваха ,че са добри футболисти и могат да играят като равен с равен срещу всеки.

– Юношите младша „Б“ възраст през изминалия сезон бяха водени от Атанас Димитров и участваха в Областната група. Как се представиха според вас?

– Тяхното представяне бе основно да добият облик за следващата година, когато ще са в Елитната група до 17 години. Отпаднаха на четвъртфинал за Купата на БФС, но за сметка на това отстраниха на осминафинал силния отбор на „Литекс“. Пред тях стои още работа, през следващият сезон ще видим къде сме.

– Децата, родени през 1998 година, завършиха само с победи в Областната група. След това отпаднаха на четвъртфиналите на Държавното първенство. Техен наставник е Владислав Януш…
– Тези победи в Областното първенство не ни топлят. Многократно сме говорили по този въпрос и знаем какво е нивото. Изводите от мачовете с „Черно море“ са, че трябва да играем с повече хъс в единоборствата. Игрово отборът стоя много добре срещу отбор като „Черно море“, който е един от най-добрите в България. Така, че този отбор има бъдеще. Смятам така, защото и в двата мача не бяхме надиграни от „Черно море“ футболно, а бяхме надиграни физически.

– Оценката ви за набор 99 с наставник Венелин Сивриев?
– Отново един отбор, който се представи добре, достигна до полуфинал за Купата на БФС, но при тях има още много работа.

– Набор 2000 с треньор Сидер Димитров. Как видяхте и тяхното представяне?
– 2000 и 2001 година ще ги обобщя заедно. И двата набора се представиха добре. Играха на турнира както у нас, така и в чужбина. Те са още малки, но важното е, че се стремят да играят футбол и двете възрасти.

– Няколко думи и за най-малките възпитаници на „Берое“, които не участват в първенства. Набор 2002 с наставник Атанас Рибарски стана областен първенец по Футбол 7?
– Това е едно добро начинание, от по-малки да влизат в такива първенства. Колкото и да си казвам, че футболът е игра за удоволствие когато го няма съравнованието не е точно така. За това е хубаво, че участваха в това първенство. Доволен съм от треньора, който за 1 година успя да събере доста голяма група футболисти от набора си.

– Ще има ли промени в треньорският състав през новият сезон?
– За сега искам да обявя за двете Елитни групи. В тази до 19 години треньор ще бъде Иван Гаджев, а на Елитната до 17 години треньор ще е Господин Мирчев. Двама от треньорите, които постигнаха едни от най-добрите резултати през миналата година. За останалите набори ще има козметични промени, които утре ще станат ясни на 100%.

– За новия сезон ще бъде ли назначен треньор на вратарите, какъвто липсваше през изминалият сезон?
– Това е наболял въпрос. Естествено, че ще има. Водили сме разговори, като в близките дни ще стане ясно и това име. Със сигурност ще има треньор на вратарите.

– Няколко момчета от набор 94 приключиха с юношеския футбол. Вие поехте ангажимент да им помогнете с намирането на мъжки отбор. За някои от тях имали яснота?
– Искам пред тази медия да изразя моето благодарност, че те поеха ангажимент и останаха в отбора независимо, че през миналата година изпаднаха от Елитната група до 19 години. Доволни сме от тяхното представяне. Подготовка с „Ботев“ (Гълъбово) започват Исус Ангелов и Джунейт Али. Това е отбор в „Б“ група и за тях е една крачка в тяхното развитие. Каквото зависеше от нас като помощ ние сме го направили и вече всичко е в техните крака и глави. Асен Желев ще започне с „Верея“. Остана Пламен Пенев, който реши сам да избира къде да играе, така, че за него на този етап нямаме още отговор.

– В събота се проведе кастинг за попълване на два набора от школата – 2000 и 2001. Доволен ли сте от видяното?
– Като бройка беше малко, но важното е, че имаше качество. При 2000 година приехме две деца, а при 2001 година едно. Имената им ще бъдат обявени в официалния сайт и ние ще се свържем директно с децата.

– Със селекционерa Коста Костов набелязахте ли нови попълнения и за останалите набори?
– Постоянно набелязваме евентуални попълнения. Въпросът е вече на разговори, на убеждения да преминат в нашите редици, защото добрите футболисти са желани от силните отбори и ние се стремим да се преборим с тях.

– От 20 до 27 юли „Берое“ ще участва на много силен турнир в Сан Марино. Съперници в груповата фаза са съставите на „Линфилд“ (Северна Ирландия), „Нотингам Форест“ (Англия) и „Витория“ (Сетубал, Португалия). Какво очаквате от набор 97/98, които ще участват в турнира?
– Очаквам да направят една много добра подготовка за първенството в Елитната група до 17 години. Все пак този турнир съвпада с периода на нашата подготовка. Така, че мисля, че е идеален като дата и съперници за подготовка за Елитната група.

– Има ли яснота кога ще стартира подготовката на различните набори?
– Предстои да говоря с треньорите, те да си направят програмата за подготовка и до 1-2 дни ще е ясно. Двете Елитни групи ще започнат в началото на юли, а останалите набори от 1 август.

– Какви са основните цели и приоритети пред школата през сезон 2013/2014?
– Основните приоритети са да запазим това ниво, в смисъл да се стремим да играем футбол без значение като домакини или като гости. Естествено да задържим най-добрите футболисти, които имаме в нашата школа и да успеем да привлечем конкурентно способни. Класирането мисля, че е важно до толкова колкото да донесе самочувствие на момчетата и радост на феновете. По-важното е малко по малко да започнем за вкарваме футболисти в първия отбор.

– Сезон 2012/2013 бе най-успешният от както Вие сте директор на школата. Очаквате ли през следващия сезон още по-добро представяне?
– Всички работим, всички се стремим към това нещо. Очаквам да задържим постигнатото. Както ви казвах, по-важното е до година-две да даваме попълнения за мъжкия отбор, защото ако не правим това, тези медали и отличия остават само за витрината.