България е европейски шампион по футбол за фенове. Днес тимът спечели титлата след като на финала завърши наравно 1:1 с „Динамо“ (Букурещ) и победи при дузпите със 6:5. Част от отбора бе и бероецът Димитър Димитров (на снимката с купата).

В турнира участваха 28 отбора от 23 европейски държави, като част от тях бяха отбори на фенове на един клуб, а други са в качеството си на национални отбори като Хърватска, Словакия, Армения, Италия, Република Ирландия, Беларус, Швеция, Украйна, Грузия, Уелс, Холандия, Сърбия и Полша.

Димитър Димитров, който е беройският представител на турнира, бе част от отбора на Green Legion на играния в края на май фентурнир Турнир за Купа Берое. Отборът му Green Legion загуби с 3:0 на четвъртфиналите от завършилият на второ място тим на beroe.bg.

Той бе избран на селекционна контролна среща, която се проведе преди две седмици на стадиона в село Оризари, Пловдивско срещу отбора на „Евроколеж“. Феннационалите загубиха с 3:2, но съставът бе избистрен. В него влязоха още представители на „Ботев“ (Пловдив), „Локомотив“ (Пловдив), „Миньор“ (Перник) и ЦСКА (София). Селекционер на българския отбор е Христо Шенчев от „Ботев“ (Пловдив), който е и играещ треньор.

Турнирът премина в групова фаза и директни елиминации, като българските фенове попаднаха в група E където бяха още Северна Ирландия и отбора на „Копенхаген“ (Дания). Българите победиха Северна Ирландия с 3:0 и разгромина с 5:1 „Копенхаген“. На осминафиналите те отстраниха с 5:0 Холандия, а на четвъртфиналите след 0:0 в редовното време победиха с 3:0 при дузпите „Динамо“ (Минск, Беларус). На полуфиналите българите отстраниха „Зенит“ (Санкт Петербург, Русия) с 1:0, а на финала се наложиха и над „Динамо“ (Букурещ, Румъния) с 6:5 при дузпи след 1:1 в редовното време. Интересен е още фактът, че румънския тим имаше три възможности при наказателните удари, за да реши финала в своя полза, но така и не успя да сломи българския дух.

Отборът на българските фенове се роди като инициатива на Сдружението на българските футболни привърженици, за да се даде пример на фенове на различни клубове, че каквито и да са противоречията и конфликтите между тях, в името на България и любовта към футбола те трябва да могат да бъдат заедно.

Феновете играха с екипи на националния отбор, както и с екипи-реплика на тези на националния отбор по футбол от 1924г., с които той прави международния си дебют на Олимпиадата в Париж срещу отбора на Република Ирландия. С този жест феновете искаха да покажат уважението си към историята и традициите на българския футбол и да отбележат 90-годишнина от учредяването на Българската национална спортна федерация.

Участието на сборния отбор от фенове на турнира в Украйна се осъществи с подкрепата на БФС, Сдружение „Ботев Пловдив“ и „Професионален футболен клуб Берое – Стара Загора“ ЕАД.