Председателят на Съвета на Директорите на Берое Боян Боев говори пред gong.bg за изминалото първенство, целите през следващия сезон, селекцията, подготовката и Лига Европа. Ето какво сподели той.

– Какъв е коментарът Ви за изминалото първенство?
– Тръгнахме зле и това всички го виждаха, но след това нещата се наредиха. Направихме нужните промени и корекции. Да не забравяме, че втория полусезон постигнахме рекордни точки. Спечелването на Купата беше плод на работата на всички хора в клуба, начело с Хубчев и футболистите, но най-важното е че всеки знае какво прави в клуба и защо го прави. Това е движещата сила, която помогна чисто организационно нещата да се прелеят в най-добрата продукция на представителния тим.

– Какви ще бъдат целите на отбора през следващия сезон?
– Целите остават същите. Да се класираме за участие в европейските клубни турнири. Това е в сферата на добрите пожелания и с много работа може да се случи. Искаме да радваме тези хора, които са на стадиона, а те не са малко. Стара Загора е футболен град и хората заслужават да бъдат радвани с хубава игра, като тази от втория полусезон.

– Гласувате пълно доверие на Петър Хубчев и спортно-техническия щаб?
– Да, абсолютно. Той го знае отдавна. Всички имат пълното ни доверие.

– Ще се стремите ли да засилите конкуренцията в отбора или приоритет пред отбора ще бъде да запази настоящите футболисти?
– Ще се стремим и към двете. Ще се опитаме да запазим колектива. С който е необходимо, ще разговаряме за удължаването на договорите. Ако намерим по-добро качество от това, което имаме в момента, разбира се ще направим необходимото да вземем тези играчи. Решението за това нещо зависи изцяло от Петър Хубчев. Това все още е напълно отворена страница. Към този момент все още нямаме официално договорен нов футболист.

– Имали интерес към футболисти на Берое не само от България, ни от чужбина?
– Да, има интерес, но чисто формализирано като оферта няма направено предложение. Ако пристигне такова предложение, ще седнем със спортно-техническия щаб и ще го обсъдим и ще решим какво ще правим. Разбира се стига да си заслужава да се говори за тази оферта като параметри.

– Как виждате участието на Берое в Лига Европа?
– Надявам се да имаме малко късмет, защото евентуалните съперници са доста силни. Аз смятам, че футболистите могат. Не само достойно, нашето желание е не да изиграем само два мача, а доста повече. Ако имаме късмет, с добрия колектив, който имаме, с изградения състав и с няколко качествени попълнения смятам, че нещата могат да се получат и да зарадваме нашата публика с поредица от домакински мачове.

– Ще успеете ли да приведете стадиона във вид, в който да бъде готов да приеме мачове от евротурнирите?
– Инспекцията на УЕФА направи оглед на стадиона. Като цяло всичко е нормално. Има само дребни неща, които трябва да се дооправят. Ще ги направим в срок, така че това да бъде един добър завършек на сезона като емоция за нас като ръководството, като спортен щаб и за хората в града. Целта на всички е Стара Загора отново да е домакин на мач от евротурнирите след толкова много години. Смятам, че тази цел е абсолютно постижима. Всичко е въпрос на малко корекции, които ще бъдат направени. Няма да имаме проблем стадионът да получи лиценз и да представим отбора пред Стара Загора в Лига Европа.

– Кога е крайният срок, за да получи стадионът лиценз?
– Вероятно няма да имаме втора инспекция. Нещата ще ги изпратим като информация за свършена работа. Самият делегат преди мача, който дойде ще каже последно да. Чисто формално като документи не очаквам да имаме проблеми?

– Реалистично ли е Берое да играе първия си мач в Лига Европа в Стара Загора?
– Да, реалистично е. Напълно възможно е.

– Имате ли все пак и резервен вариант?
– Разбира се, че има резервен вариант. Това е задължително, защото нашият стадион за първи път кандидатства за лиценз и е задължението да имаме поне един стадион, който да е лицензиран от УЕФА, ако не успеем да се справим. Ние обаче не коментираме такъв вариант. За нас вариантът е само един и той е да играем домакинските си мачове в Стара Загора.

– Вече ясно ли е къде ще се проведе лятната подготовка на отбора?
– Ще я проведем изцяло в България, защото периодът е кратък. Това реши спортно-техническия щаб. Ние останахме доволни от подготовката, която направи отборът през зимата. Ще се опитаме да направим необходимите контроли преди първия мач, който все още не знаем кога ще бъде.

– Как приемате това, че все още не се знае кога ще започне новия сезон и не се знае колко отбра ще участват в А група през следващия сезон?
– Като всеки футболен клуб това е проблем, защото не може да си направим програмата. Но от друга страна изцяло разбирам БФС, защото това е органът, който да реши дали всички отбори ще получат лиценз. Трябва и да нагласят мачовете по програма. Това е доста сериозен труд. Напълно ги разбирам, подкрепям ги и им съчувствам в случая.