Предлагаме на вашето внимание интервю на Пламен Крумов публикувано в бр. 18/2013 г. на в. „Национална бизнес поща“.

– Пламене, през зимната пауза се завърна в българското първенство, след една година в Румъния. Намери ли промяна в българския футбол?
– Според мен има промяна. Доста от отборите намериха ново лице. „Ботев“ (Пловдив) и „Литекс“ залагат на млади футболисти, които се справят добре. „Левски“ са на приливи и отливи, но все пак играят добре и имат шанс да станат шампиони. „Лудогорец“ е на познатото ниво. Включваме в това число и нашия отбор. Определено има напредък в българското първенство. За една година в Румъния следях нещата, но чисто визуално.

– Доволен ли си, че дойде в „Берое“?
– Доволен съм. За мен това е крачка напред. Всяко ново начало е трудно, както и това. За мое щастие сглобихме добър отбор, добри футболисти, добър колектив, което е много важно за успехите на един отбор. Има настроение и финансова стабилност, за което трябва да благодарим на ръководството, че мислят за нас. Нямаме проблеми и мислим само за футбол.

– През пролетта има коренна промяна в играта на „Берое“. В 13 официални срещи от началото на годината има само една загуба. Каква е тайната?
– Аз не мога да коментирам първия полусезон, защото не съм бил тук и не знам какво е било състоянието на футболистите. За мен успехите се дължат и на добрата подготовка, която направихме. Съумяхме да се опазим от контузии, което е важно. Не нарушихме игровия ритъм. Събрани сме доста добри футболисти и има сериозна конкуренция на всеки един пост. Конкуренцията вдига много нивото на отбора. Виждате излиза един играч, влиза друг на негово място и играе също толкова добре. Това е основата на успеха – конкуренцията.

– Спомена конкуренция. Ти и Иван Караджов сте единствените играчи обаче, които сте изиграли пълни 90 минути във всеки един двубой…
– Това може да ме радва, че съм се опазил от контузии. Дано и занапред да е така. Щом съм бил на терена през цялото време, значи съм се старал да изпълнявам тактическите указания на треньора към мен. Надявам се до края да продължа така.

– Играете при много сгъстена програма. Не би ли искал да си починеш чисто физически за някой мач или за теб е важно да си на терена?
– Чувствам се добре. Разбира се, че има умора, но свикнах през 3-4 дни да играем мачове. Не бих поискал почивка. Ако обаче старши треньорът прецени и види, че съм по-бавен и поуморен ще се съобразя. Но бих искал да играя колкото се може повече. Дано няма контузии и съм здрав.

– В началото на кариерата си играеше като крило. В „Берое“ си десен краен бранител. Как се чувстваш на тази позиция?
– Да, започнах кариерата си като дясно крило, а от две години насам съм на този пост. На тази позиция започнах в „Черноморец“ при Красимир Балъков, след това и при Димитър Димитров. В Румъния също играех на тази позиция в 33 мача за една година. За мен няма особено значение, но все пак като играеш отзад има малко по-голямо напрежение. Трябва да си сигурен и да не допускаш грешки, защото след теб е единствено вратарят.

– „Берое“ се класира на финал за Купата на България за втори път в последните 4 години. Успех ли е това, според теб?
– Несъмнено. Самото класиране на финал значи много. С оглед на това, че играем с „Левски“ и ако те станат шампион ще играем в Европа. В съблекалнята и в отбора има настроение за този мач. Говорим си, че имаме реални шансове да спечелим трофея. Дано повторим успеха от 2010 г. Надявам се на 15 май да вземем златните медали.

– Много се говори за представянето на българските отбори в евротурнирите. Ако „Берое“ се класира имате ли сили да се представите достойно?
– Имаме сили. Зависи и от жребия все пак. Добър отбор сме. Ако се класираме ще си направим подготовката. Има и трансферен прозорец. Може да се подсилим още повече. Дано вземем Купата, пък после ще му мислим.