ПФК „Берое“ продължава периодично да прави равносметка по актуални теми, които вълнуват привържениците на клуба. Надяваме се така да бъдем полезни, давайки оценка на състоянието, в което се намира клубът във всеки един момент. Днес ви представяме втората ни преценка за случилото се досега през март 2013 г.

Селекцията преди старта на шампионата бе завършена с привличането на общо единадесет нови футболисти – Иван Караджов, Борислав Стойчев, Амир Саюд, Атанас Зехиров, Дончо Атанасов, Игор Джоман, Пауло Жорже, Пламен Крумов, Венцислав Христов, Джери Ситое и Емил Ангелов. Освободени бяха Родолфо Невес, Жоао Де Салеш, Мартин Теменлиев, Тодор Христов, Антонио Ливраменто и Мирослав Енчев, а Стефан Велев бе продаден. Зимната подготовка бе проведена изцяло в Стара Загора и завърши без проблеми.

От началото на пролетния полусезон “Берое” изигра седем официални срещи, в които записа четири победи, две равенства и една загуба. Отборът се класира за полуфиналите в турнира за Купата на България, където ще се изправи срещу софийския “Славия”. Трябва да отбележим още факта, че беройци не допуснаха гол в първите си четири официални мача. Във всички двубои опредeлено се видя израстване в играта във всички линии, както и доброто общо физическо състояние на футболистите.

Беройци блестяха и в анкетите, като Пламен Крумов и Венцислав Христов получиха номинации за гол на кръга, а нападателят дори спечели приза за XIX кръг със страхотния си рейд срещу “Славия”.

През следващия месец предстоят много, при това все важни мачове, а програмата е наситена с по два двубоя на седмица. Ръководството, спортно-техническият щаб, както и играчите на “Берое”, използват случая да призоват своите фенове за мощна и безрезервна подкрепа в тези двубои, а от своя страна обещават себераздаване на терена и професионализъм в подготовката и организацията на срещите.

От началото на месец март феновете на “Берое” се сдобиха и с изцяло нов клубен сайт, който представя всичко най-интересно около „зелено-белите“ с изцяло ново лице. Съдейки по десетките положителни отзиви, които получихме, считаме, че начинанието е успешно, но сме сигурни и че всеки ден трябва да надграждаме с още нещо. Затова и сме подготвили още много изненади, които поетапно ще видят своето място в онлайн представянето на “Берое”. През месец март в сайта бяха публикувани общо 89 новини, с голям акцент на представянето на мъжкия тим и на школата на клуба. Единствени в България, феновете на “Берое” имат възможността да наблюдават на живо с картина и коментар в интернет мачовете на любимия си отбор, които остават встрани от ТВ камерите. Привържениците на “Берое” наблюдаваха на живо срещата с “Ботев” (Враца), двата двубоя с “Пирин” (Гоце Делчев), мача срещу “Етър” (Велико Търново) и контролата с “Любимец”. Средно по 1800 зрители гледаха срещите ексклузивно и напълно безплатно в интернет. Бе направена и първата иновация – в понеделник клубната телевизия отрази полуфинала за Купата на БФС, който “Берое” 99 за жалост загуби от “Векта” 99 (Пловдив).

Сайтът има средно по 5298 уникални посетители дневно, което прави обща бройка от 164 248 посетители през месец март. Показванията на сайта за този период са 824 160. Впечатление прави, че посетители от 86 различни държави са посетили beroe.bg през изминалия месец.

Първата изненада от новостите ще стане факт още тази седмица – напълно готови са огледалните английска и немска версии на сайта и до края на тази седмица те ще видят бял свят.

Детско-юношеската школа на “Берое” стартира също успешно в отделните групи. Юношите старша възраст, водени от Господин Мирчев, ще играят полуфинал за Купата на БФС срещу “Литекс” на 17 април в Стара Загора и се надяват на подкрепата на старозагорската публика. В първенството те записаха 7 победи, в които получиха само един ответен гол, а три отбора се уплашиха въобще да излязат на терена срещу “Берое”.

Юношите младша възраст срещат трудности в Елитната юношеска група, но всички се надяваме още тази събота срещу “Векта” да започнат победния ход, който имаха през първия полусезон.

Набор 97 записа две победи, равенство и загуба в областната група при младшата възраст, където възпитаниците на Атанас Димитров се борят с година по-големи юноши.

Продължава изключителният победен ход на децата на “Берое” родени през 1998 година. В областната група те са едноличен водач с 18 поредни победи и впечатляващата голова разлика от 140 отбелязани срещу само 3 получени гола. Срещите им често завършват с двуцифрени резултати в полза на “Берое”. Наборът спечели и турнира “Пролет” 2013.

При втория набор при децата – родените през 1999 година – бяха постигнати 2 победи и 2 загуби през този месец.

За подготвителната група месец март бе много активен. Родените през 2000 година беройци участваха на силен международен турнр за Купа “Витория” в португалския Сетубал. Те завършиха на 5 място, като постигнаха 2 победи и 2 загуби. Беройци имаха проблеми със свикването с различните условия на т.н. футбол 7 с по-малка като размер топка и загубиха първите два мача, но се приспособиха бързо и във вторите срещи показаха своята класа, постигайки две победи. На турнира “Чирпанска кама” възпитаниците на Сидер Димитров завършиха на трето място, като само рулетката на дузпите срещу “Левски” ги лиши от участие на финал. В областната група те постигнаха две последователни победи за месеца.

Родените през 2001 година записаха две равенства и победа в областната група, където играят срещу година по-големи футболисти.

Ръководството на ПФК „Берое“ вече заяви желанието си да бъде полезно на старозагорската общественост с изграждането на Музей на футболната история на „Берое“. Този проект несъмнено би допринесъл за опазването и популяризирането на славната история на футболния отбор, който е неразделна част и от историята на нашия град. В дългогодишното си съществуване „Берое“ е спечелил не едно и две отличия. Над всички блестят шампионската титла от 1986 г. и Купата на България от 2010 г., както и четирите Балкански купи. Ние считаме, че въпросните отличия, както и множество реликви, цености и материали, трябва да бъдат изложени пред старозагорската общественост, която се гордее с тях. По този начин славата на футболния клуб ще бъде запазена по най-добрия начин за младото и бъдещите поколения на Стара Загора.

Ръководството на ПФК „Берое“ вече е в напреднала фаза по предварителните инициативи за музея и неговото изграждане ще започне съвсем скоро.